· 

Чому так важливо робити тести по здоров'ю для собак?

ЧОМУ ТАК ВАЖЛИВО ТЕСТУВАТИ ЗДОРОВ'Я СОБАК?

 

"...Ти завжди будеш відповідальний за тих, кого приручив ..." Антуан де Сенд -Екзюпері (1900-1944)

  На жаль, багато хто із заводчиків забуває цю істину. 

 

   Здоров'я - це один з найважливіших моментів у розведенні собак. Звичайно, собаки, як і будь-яка жива істота, можуть хворіти. Але є захворювання, яким заводчики можуть запобігти, тестуючи своїх тварин, яких вони використовують в розведенні і не допускаючи спарювання двох тварин, які є носіями однієї і тієї ж хвороби. 

   Ведучі лабораторії світу працюють над тим, щоб виявити спадкові хвороби , які притаманні певним породам собак. Тому тестування здоров'я - це особиста відповідальність заводчика перед породою, розведенням якої вони займаються і власниками песенят, яких вони їм передають. 

   Повторюсь , собака, може захворіти, але тестування унеможливлює генетичні хвороби, які неможливо вилікувати, тим самим ми покращуєм якість життя самих тварин і їх власників.

   Ось деякі зі спадкових хвороб, які відомі на сьогодні і їх можна попередити:

ПАПІЙОН (ФАЛЕН):

1.Погресуюча атрофія сітківки папійонів і фаленів - pap_PRA1 - призводить до дегенерації сітківки, що призводить до сліпоти. Симптоми, зазвичай, посилюються з віком.

2. Нейроаксональная дистрофія - NAD - характеризується гістологічно чіткою нейродегенеративною паталогією центральної та/або периферичної нервової системи. Симптоми можуть бути різними, тому саме захворювання може бути неспецифічним. У хворих собак виявляють акінезію плода на пізніх термінах вагітності, фіксацію множинних суглобів і гіпоплазію легень Ці цуценята вмирають при народженні через дихальну недостатність і мають набряклі аксони та сфероїди по всій нервовій системі. Песенята, які народились живими, доживають максимально до семи місяців.

3. Хвороба фон Віллебранда - (vWD) - є найпоширенішим спадковим розладом згортання крові різного ступеню важкості. Типовими ознаками є : повторна шлунково-кишкова кровотеча, з діареєю чи без неї, носова кровотеча, кровоточивість ясен, тривала кровотеча під час спеки, кульгавість через кровотечу в суглобах, гематома на поверхні тіла, кровотеча з коротко підстрижених кігтів, кровотеча після операцій.

4. Гіперурікозурія та гіперурикемія (SLC) викликають вроджені зміни в метаболізмі пуринів. Змінений метаболізм призводить до утворення кристалів сечової кислоти. У профілактичних цілях хворі собаки повинні отримувати дієту з низьким вмістом пуринів. Крім того, необхідна достатня гідратація. Майже завжди розвивається ниркова недостатність. Хвороба завжди закінчується смертю тварини.

5. Фактор VII (FVII)  пов'язаний з легкою та помірною схильністю до кровотеч. Зустрічаються підшкірні гематоми, анемія та аномальна кровотеча.

6. Дегенеративна мієлопатія (DM) - це летальне, повільно прогресуюче нейродегенеративне захворюванняз пізнім початком. Початкова клінічна ознака характеризується спастичною та загальною пропріоцептивною атаксією задніх кінцівок. У міру прогресування хвороби асиметрична слабкість, яка часто спостерігається, зростає, вражаючи передні кінцівки, що призводить до параплегії.

 

  Надіюсь, ця інформація допоможе вам прийняти правильне рішення при виборі домашнього улюбленця. Довгого і щасливого життя вам з ним.